Nieuws

Onderhoud Tips - Leren Jackets

Tips Voor Je Lerenjas!

Leer is een ingewikkelde substantie, maar de verzorging ervan hoeft dat niet te zijn. Neem de tijd om te leren hoe je voor je leren jasje zorgt, lees deze tips en je zult zien dat je je jasje maar heel af en toe hoeft te behandelen om het soepel en mooi te houden.

Maak het leer waterdicht. Er zijn allerlei producten waarmee je leer kunt beschermen en waterdicht kunt maken, maar lees de etiketten heel goed door voordat je iets koopt. Een spray met siliconenpolymeer of acrylaat-copolymeer beschermt de glans van het leer. Een product op basis van vet of wax is meer beschermend, maar niet aan te bevelen bij een jas omdat het de kleur, levensduur, glans en geur kan aantasten.Kijk op het etiket om te zien hoe lang het product je jas waterdicht houdt. Meestal moet je het elke paar weken of maanden opnieuw behandelen.

  • Hoewel je met deze behandelingen je leren jasje kunt beschermen tegen waterschade, wordt het er niet volledig waterdicht van, ook al wordt dat beweerd op het etiket. Dompel een leren jas nooit helemaal onder in water, en doe het niet in de wasmachine.

Verwijder zoutafzetting met een vochtige doek. In vochtige omstandigheden kunnen zich witte zoutresten afzetten op het leer. Veeg het zout er zo snel mogelijk af met een vochtige doek, zodat je droge of gescheurde plekken voorkomt. Laat het leer dan aan de lucht drogen, en breng wat leervet aan op de aangetaste plekken

Kies producten om leer mee te reinigen heel voorzichtig uit. Gebruik alleen een reinigingsmiddel dat speciaal voor jouw type leer is gemaakt. Test het product altijd op een verborgen plekje zodat je zeker weet dat het leer niet verkleurt of beschadigd raakt, laat het vijf minuten inwerken en veeg het dan weg met een schone doek. Als er geen schade te zien is kun je het hele jasje behandelen volgens de instructies van de fabrikant.

  • Suède of nubuck mag alleen behandeld worden met producten die daar speciaal voor bedoeld zijn. Als er in het etiket staat dat het om aniline, semi-aniline of gekleurd leer gaat, kun je het jasje misschien met een gewone leerreiniger schoonmaken, maar probeer het altijd eerst op een onzichtbaar plekje.
  • Je kunt inktvlekken verwijderaar gebruiken op leer, maar dit werkt meestal niet voor 100% als de inktvlek al gedroogd is.